Den frivillige bæredygtighedsklasse

Sidst opdateret: 05. juni 2024

Del:

Bolig- og Planstyrelsen (nu Social- og Boligstyrelsen) lancerede i 2020 i samarbejde med byggebranchen den frivillige bæredygtighedsklasse. Dens testfase blev afslutet i november 2023.

Uafhængigt af de nye klimakrav fortsætter den nuværende frivillige bæredygtighedsklasse med en testfase, der i marts 2022 blev forlænget til 1. november 2023. 

Formålet med bæredygtighedsklassen er at opbygge erfaringer i byggebranchen med bæredygtighedskrav til byggeri som grundlag for at kunne indføre bæredygtighedskrav i bygningsreglementet på et velafprøvet og dokumenteret grundlag.

Den frivillige bæredygtighedsklasse rummer ni krav til nybyggeri og renovering.

Et af kravene i den frivillige bæredygtighedsklasse er et LCA-krav.

Det er dog ikke enslydende med det krav om en klimaberegning, der indføres for nybyggeri i bygningsreglementet fra 2023. Bl.a. bliver der i bygningsreglementet ikke bliver krav om at medregne klimapåvirkninger fra selve byggeprocessen ved transport samt opførelses- og monteringsarbejde (beregningsmodulerne A4 og A5). 

Det vides endnu ikke, om den frivillige bæredygtighedsklasse vil danne grundlag for ændringer i bygningsreglementet på et senere tidspunkt.

Status for den frivillige bæredygtighedsklasse

Den frivillige bæredygtighedsklasses testfase er godt i gang. For kunne indsamle så mange erfaringer som muligt fra de tilmeldte byggeprojekter blev testfasen forlænget til 1. november 2023.

Læs mere på hjemmesiden for den frivillige bæredygtighedsklasse